lördag 2 maj 2015

Arvsskatten är skadlig


Skatter är sällan populära men just arvsskatten är kanske den mest förhatliga. 
Enligt allmän uppfattning är det svårbegripligt varför en arvtagare ska skatta för egendom som har förvärvats med surt förvärvade och högt beskattade löneinkomster. 
Om vi som exempel tar ett vanligt hus. Huset byggs normalt med inkomsbeskattade pengar. Husbygget och materialet det består av mervärdesbeskattas och transporterna i samband med husbygget energibeskattas med mera.
Då blir det förstås väldigt svårt att förstå varför staten återigen ska beskatta det som redan beskattats så många gånger. Jag har hört berättelser där arvtagare tvingas sälja huset efter sina föräldrar för att kunna betala arvskatten. Jag har hört exemplet där barnen tvingades tvingades kalhugga skogsområdet som ingick i arvet efter föräldrarna för att kunna betala arvsskatten. Med dagens virkespriser ger inte det heller särdeles mycket.
Det är i alla händelser inte lätt att tvingas genomföra sådant i en period som ändå är svår på grund av det sorgearbete som finns som en naturlig del i arvsfrågor mellan generationerna.
Arvskatten försvårar också generationsskiften i familjeföretag. En arvtagare av familjeföretaget måste alltså betala arvskatt för företaget som fås via arv. I många fall måste då arvtagaren antingen sälja en del av företaget eller skuldsätta sig personligen  för att klara av arvsskatten. I alla händelser så inverkar detta skadligt på själva företagandet under övergångsskedet mellan generationerna. Företaget försvagas då resurser istället borde finnas för nyutveckling i samband med arvsskifte.
Det här gäller lika väl för stora som för små familjeföretag som går i arv.
Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT har gjort en studie över arvsskattens inverkan på ekonomin. PTT konstaterar att många familjeföretag står inför arvsskifte just nu i Finland.
Jag menar att studien ger stöd för slopandet av arvsskatten i Finland. Sverige har redan slopat arvsskatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar