måndag 30 december 2013

2013 ett förlorat år

Ja, vad ska man säga om året 2013. Landskapsregeringen gav löften redan hösten 2011, då den tillträdde, att ekonomin skulle sättas i balans. År 2015 skulle det ske allra senast. Balanseringen skulle ske genom inbesparingar (i viss mån) samt genom optimistiska förhoppningar om en höjd avräkning.
Av inbesparingarna har vi inte sett mycket. Den digitala agendan är i ett så tidigt startskede att vi inte behöver nämna den dessmera. Den svävar i osäkerhet. Likadant med samhällsservicereformen. Alla svåra frågor i den är fortfarande olösta. Av kortrutten i skärgårdstrafiken har vi inget sett. Den utlovade inbesparingen 3 miljoner euro i samband med trafikomläggningen 2012 blev istället en kostnadsökning. Landskapsregeringen utökar sina egna verksamhetskostnader med över 4 miljoner nästa år dvs 2014. Och så vidare....
Höjd avräkning då? Ja i viss mån men inte så som förutspåddes. Sammantaget betyder detta att landskapet går mot ett underskott 2014 om ca 10 miljoner euro plus 7 miljoner euro av PAF- vinster som pytsas in i landskapsbudgeten för rena driftsutgifter. Minus 17 miljoner således.
PAF räddar nu delvis landskapets ekonomi men frågan är om det är hållbart att förlita sig på spelvinster för att finansiera daglig verksamhet som sjukvård, äldreomsorg m.m. genom spelvinster.  Jag tycker inte det. Jag befarar att den Landskapsregering som nu har makten försätter sig själv i ett offentligt spelberoende. Kravet på ständiga spelvinster från PAF bara växer.
Landskapsregeringen har nu tagit fram ett hållbarhetsdokument som ska presenteras för lagtinget om knappt två veckor. Jag tror dessvärre att det tveksamma i hållbarheten med ständigt ökande spelvinster i landskapsekonomin inte kommer att nämnas av landskapsregeringen då hållbarhetsdokumentet presenteras.
Jag får väl själv ställa frågan till landskapsregeringen.
Jag hoppas på en bättre politik år 2014 och önskar alla ett Gott nytt år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar